Game of Thrones , Η ποδοσφαιρική έκδοση!


10:46 μ.μ. BTK

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, το “Game of Thrones” είναι η πρώτη νουβέλα μιας σειράς βιβλίων του Τζορτζ Μάρτιν, γνωστής ως “A Song of Ice and Fire”. Ενώ πολλοί έχουν διαβάσει τα βιβλία, η πραγματική δημοφιλία ήρθε με την τηλεοπτική μεταφορά του πρώτου βιβλίου. Η σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία δεύτερης σεζόν (αν και αυτή διατηρεί τον τίτλο “Game of Thrones”, αντί του “A Clash of Kings”, που είναι το όνομα του δεύτερου βιβλίου). Η υστερία γύρω από τη σειρά έχει φτάσει σε νέα επίπεδα και πολλοί έχουν κολλήσει – προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε τα βιβλία, καθώς θα ανακαλύψετε πολλά που χάνονται στη μικρή οθόνη.

Μια ιδέα που με απασχολούσε εδώ και καιρό ήταν η μεταφορά της σειράς στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, την οποία τελικά πραγματοποίησα μετά από έμπνευση από μια αντίστοιχη προσπάθεια για την Premier League. Ωστόσο, πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να επισημάνω τρία μικρά σημεία: 1) Ενδέχεται να περιέχονται μικρά spoilers, 2) Κάποια παραλληλισμοί μπορεί να μην είναι τόσο εμφανείς αν δεν έχετε διαβάσει τα βιβλία, και 3) Όλο αυτό το εγχείρημα γίνεται για πλάκα και δεν πρέπει να το πάρετε πολύ στα σοβαρά. Ξεκινάμε λοιπόν:

House Baratheon – Παναθηναϊκός Ένας ιστορικός και ταλαιπωρημένος οίκος με αδέρφια που συγκρούονται για την εξουσία. Όλοι τους επιθυμούν το θρόνο. Ο Ρόμπερτ Μπαράθεον είναι ο Βγενόπουλος: Ήταν ο ηγέτης της επανάστασης, και όλοι στάθηκαν δίπλα του. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα να κυβερνήσει, προτίμησε να ασχοληθεί με άλλα ενδιαφέροντα (κυνήγι, γυναίκες, Marfin κτλ.). Ο Λόρδος Ρένλι αντιστοιχεί στον Πατέρα, πολύ δημοφιλής και αγαπητός, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και δεν κατορθώνει να πάρει το στέμμα. Ο Λόρδος Στάννις είναι ο Τζίγκερ: Ο «νόμιμος» βασιλιάς, απόμακρος και αγέλαστος, που κανείς δεν συμπαθεί. Ο Σερ Ντόντος είναι ο Καραγκούνης, κάποτε ένας σπουδαίος ιππότης, αλλά τώρα περισσότερο γελωτοποιός.

Varys the eunuch – Κομπότης Οι βασιλείς αλλάζουν, οι κυβερνήσεις πέφτουν, αλλά ο Κομπότης μένει. Φαινομενικά αθώος, γνωρίζει πολλά για πολλούς και τα χρησιμοποιεί προς όφελός του. Τελικά, είναι πάντα με τους νικητές.

The Night Watch – ΚΕΔ Γνωστοί και ως κοράκια. Υποτίθεται ότι έχουν την τιμή να φυλάνε τα σύνορα και να υπηρετούν τους κανόνες, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούνται από ανεπιθύμητους και πρώην κατάδικους. Ζητούν διαρκώς «βοήθεια» από τους ισχυρούς.

House Stark – ΠΑΟΚ Αυτοί διοικούν τον Βορρά. Συχνά παρουσιάζουν τάσεις απόσχισης για να δημιουργήσουν το δικό τους βασίλειο. Το περίφημο Winterfell-Τούμπα είναι το κάστρο από το οποίο κυβερνά ο άρχοντας Stark. Ο Λόρδος Ένταρντ Σταρκ είναι ο Θοδωρής Ζαγοράκης, παλιός γενναίος πολεμιστής, πρωταγωνιστής στην επανάσταση του Euro 2004, που τελικά μπλέχτηκε με διάφορους τύπους και κατέληξε άσχημα. Τώρα κουμάντο κάνει ο Robb Stark, που αντιπροσωπεύει τον Βρύζα, προσπαθώντας να σταθεί στο ύψος του προκατόχου του, αν και οι Stark βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Ο Jon Snow είναι ο Σαλπιγγίδης, που αν και φέρει το αίμα των Stark, οι φανατικοί τον βλέπουν με δυσπιστία. Η Arya Stark αντιπροσωπεύεται από τον Πάμπλο Γκαρσία, δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα και αρνούμενος να συμμορφωθεί.

Ser Loras (Knight of flowers) – Σεμπαστιάν Λέτο Εμφανισιακά φλούφλης, αλλά οι ικανότητές του είναι αδιαμφισβήτητες. Όλοι θα ήθελαν να τον έχουν στο πλευρό τους. Όλα τα χρωστάει στον Lord Renly που του έσωσε την καριέρα.

House Lannister – Ολυμπιακός Ο πιο πλούσιος οίκος της χώρας. Είτε είσαι μαζί τους είτε εναντίον τους. Ο Λόρδος Τάιγουιν είναι ο Μαρινάκης, αδίστακτος μπροστά στην επιτυχία του οίκου του, που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ό,τι έχει και δεν έχει για να πετύχει. Ο Tyrion αντιπροσωπεύει τον Αριέλ Ιμπαγκάσα, ένας νάνος που μπορεί να μην σου γεμίζει το μάτι, αλλά έχει εξαιρετικές ικανότητες. Ο Πρίγκιπας Τζόφρι είναι ο Τοροσίδης, κακομαθημένος και γκρινιάρης, που κανείς δεν τον συμπαθεί. Ο Sandor Clegane (The Hound) είναι ο Ραφίκ Τζεμπούρ, ένας μεγάλος πολεμιστής που λίγοι καταλαβαίνουν την ευαισθησία του, που προέρχεται από δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο Maester Pycelle είναι ο Σάββας Θεοδωρίδης, που πίσω από την ηλικιωμένη του εμφάνιση κρύβει αφοσίωση και εμπλοκή στις βρώμικες δουλειές των Lannisters. Ο Jaime Lannister αντιπροσωπεύεται από τον Μήτρογλου, που μπορεί να είναι αντιπαθής με την πρώτη ματιά, αλλά ξέρει να σκοράρει. Ο Ser Kevan Lannister είναι ο Νίκος Αλέφαντος, πάντα πρόθυμος να κάνει τα θελήματα του Tywin.

Petyr Baelish (Littlefinger) – Γκαγκάτσης Ξεκίνησε φιλικά με τους Starks και όταν είδε το συμφέρον του, πέρασε στους Lannisters. Είναι χωμένος σε κάθε κόλπο, και η νίκη του στην ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη είναι θρυλική.

House Martell – ΟΦΗ Στα νότια, έχουν δικούς τους νόμους και συνήθειες. Σε θέματα τιμής, δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και είναι ικανοί να περιμένουν χρόνια για να πάρουν εκδίκηση.

House Targaryen – AEK Κάποτε ήταν ο οίκος που όλοι θαύμαζαν, αλλά τώρα είναι σαν πρόσφυγας χωρίς παλάτι ή χρήματα, αναζητώντας ξένους επενδυτές. Τους χαρακτηρίζει η αγάπη για ιπτάμενα όντα με πολλά κεφάλια (αετούς, δράκους κτλ.). Η Daenerys είναι ο Ντέμης Νικολαΐδης, που παρ’ όλο το κυνήγι που δέχτηκε, συνεχίζει να προσπαθεί να σώσει τον ιστορικό οίκο και να επανακτήσει τον θρόνο. Ο Viserys αντιστοιχεί στον Αδαμίδη, με μεγάλες φιλοδοξίες και πολλά λόγια, αλλά στο τέλος γίνεται περίγελος. Οι Dothraki είναι η Ορίτζιναλ, πιστοί μέχρι θανάτου, που ακολουθούν τον Khal Drogo Χατζηχρήστο, αν και συχνά προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό. Ο Ser Barristan Selmy είναι ο Τραΐανός Δέλλας, περήφανος και αλύγιστος, αλλά τα χρόνια τον βαραίνουν. Ο Ser Jorah Mormont αντιπροσωπεύεται από τον Λυμπερόπουλο, που εκδιώχθηκε από το σπίτι του και τελικά έγινε ο πιο πισ

4o

Вы сказали:

отформатируй текст

ChatGPT сказал:

ChatGPT

Βέβαια! Παρακάτω είναι το κείμενο σε μορφοποιημένο στυλ:


Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, το “Game of Thrones” είναι η πρώτη νουβέλα μιας σειράς βιβλίων του Τζορτζ Μάρτιν, γνωστής ως “A Song of Ice and Fire”. Ενώ πολλοί έχουν διαβάσει τα βιβλία, η πραγματική δημοφιλία ήρθε με την τηλεοπτική μεταφορά του πρώτου βιβλίου. Η σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία δεύτερης σεζόν (αν και αυτή διατηρεί τον τίτλο “Game of Thrones”, αντί του “A Clash of Kings”, που είναι το όνομα του δεύτερου βιβλίου). Η υστερία γύρω από τη σειρά έχει φτάσει σε νέα επίπεδα και πολλοί έχουν κολλήσει – προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε τα βιβλία, καθώς θα ανακαλύψετε πολλά που χάνονται στη μικρή οθόνη.

Μια ιδέα που με απασχολούσε εδώ και καιρό ήταν η μεταφορά της σειράς στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, την οποία τελικά πραγματοποίησα μετά από έμπνευση από μια αντίστοιχη προσπάθεια για την Premier League. Ωστόσο, πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να επισημάνω τρία μικρά σημεία:

  1. Ενδέχεται να περιέχονται μικρά spoilers.
  2. Κάποιοι παραλληλισμοί μπορεί να μην είναι τόσο εμφανείς αν δεν έχετε διαβάσει τα βιβλία.
  3. Όλο αυτό το εγχείρημα γίνεται για πλάκα και δεν πρέπει να το πάρετε πολύ στα σοβαρά.

Ξεκινάμε λοιπόν:

House Baratheon – Παναθηναϊκός

Ένας ιστορικός και ταλαιπωρημένος οίκος με αδέρφια που συγκρούονται για την εξουσία. Όλοι τους επιθυμούν το θρόνο.

  • Ρόμπερτ Μπαράθεον = Βγενόπουλος: Ήταν ο ηγέτης της επανάστασης, και όλοι στάθηκαν δίπλα του. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα να κυβερνήσει, προτίμησε να ασχοληθεί με άλλα ενδιαφέροντα (κυνήγι, γυναίκες, Marfin κτλ.).
  • Λόρδος Ρένλι = Πατέρας: Πολύ δημοφιλής και αγαπητός, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και δεν κατορθώνει να πάρει το στέμμα.
  • Λόρδος Στάννις = Τζίγκερ: Ο «νόμιμος» βασιλιάς, απόμακρος και αγέλαστος, που κανείς δεν συμπαθεί.
  • Σερ Ντόντος = Καραγκούνης: Κάποτε ένας σπουδαίος ιππότης, αλλά τώρα περισσότερο γελωτοποιός.

Varys the eunuch – Κομπότης

Οι βασιλείς αλλάζουν, οι κυβερνήσεις πέφτουν, αλλά ο Κομπότης μένει. Φαινομενικά αθώος, γνωρίζει πολλά για πολλούς και τα χρησιμοποιεί προς όφελός του. Τελικά, είναι πάντα με τους νικητές.

The Night Watch – ΚΕΔ

Γνωστοί και ως κοράκια. Υποτίθεται ότι έχουν την τιμή να φυλάνε τα σύνορα και να υπηρετούν τους κανόνες, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούνται από ανεπιθύμητους και πρώην κατάδικους. Ζητούν διαρκώς «βοήθεια» από τους ισχυρούς.

House Stark – ΠΑΟΚ

Αυτοί διοικούν τον Βορρά. Συχνά παρουσιάζουν τάσεις απόσχισης για να δημιουργήσουν το δικό τους βασίλειο. Το περίφημο Winterfell-Τούμπα είναι το κάστρο από το οποίο κυβερνά ο άρχοντας Stark.

  • Λόρδος Ένταρντ Σταρκ = Θοδωρής Ζαγοράκης: Παλιός γενναίος πολεμιστής, πρωταγωνιστής στην επανάσταση του Euro 2004, που τελικά μπλέχτηκε με διάφορους τύπους και κατέληξε άσχημα.
  • Robb Stark = Βρύζας: Προσπαθεί να σταθεί στο ύψος του προκατόχου του, αν και οι Stark βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
  • Jon Snow = Σαλπιγγίδης: Αν και φέρει το αίμα των Stark, οι φανατικοί τον βλέπουν με δυσπιστία.
  • Arya Stark = Πάμπλο Γκαρσία: Δημιουργεί συνεχώς προβλήματα και αρνείται να συμμορφωθεί.

Ser Loras (Knight of flowers) – Σεμπαστιάν Λέτο

Εμφανισιακά φλούφλης, αλλά οι ικανότητές του είναι αδιαμφισβήτητες. Όλοι θα ήθελαν να τον έχουν στο πλευρό τους. Όλα τα χρωστάει στον Lord Renly που του έσωσε την καριέρα.

House Lannister – Ολυμπιακός

Ο πιο πλούσιος οίκος της χώρας. Είτε είσαι μαζί τους είτε εναντίον τους.

  • Λόρδος Τάιγουιν = Μαρινάκης: Αδίστακτος μπροστά στην επιτυχία του οίκου του, που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ό,τι έχει και δεν έχει για να πετύχει.
  • Tyrion = Αριέλ Ιμπαγκάσα: Ένας νάνος που μπορεί να μην σου γεμίζει το μάτι, αλλά έχει εξαιρετικές ικανότητες.
  • Πρίγκιπας Τζόφρι = Τοροσίδης: Κακομαθημένος και γκρινιάρης, που κανείς δεν τον συμπαθεί.
  • Sandor Clegane (The Hound) = Ραφίκ Τζεμπούρ: Ένας μεγάλος πολεμιστής που λίγοι καταλαβαίνουν την ευαισθησία του, που προέρχεται από δύσκολα παιδικά χρόνια.
  • Maester Pycelle = Σάββας Θεοδωρίδης: Πίσω από την ηλικιωμένη του εμφάνιση κρύβει αφοσίωση και εμπλοκή στις βρώμικες δουλειές των Lannisters.
  • Jaime Lannister = Μήτρογλου: Μπορεί να είναι αντιπαθής με την πρώτη ματιά, αλλά ξέρει να σκοράρει.
  • Ser Kevan Lannister = Νίκος Αλέφαντος: Πάντα πρόθυμος να κάνει τα θελήματα του Tywin.

Petyr Baelish (Littlefinger) – Γκαγκάτσης

Ξεκίνησε φιλικά με τους Starks και όταν είδε το συμφέρον του, πέρασε στους Lannisters. Είναι χωμένος σε κάθε κόλπο, και η νίκη του στην ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη είναι θρυλική.

House Martell – ΟΦΗ

Στα νότια, έχουν δικούς τους νόμους και συνήθειες. Σε θέματα τιμής, δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και είναι ικανοί να περιμένουν χρόνια για να πάρουν εκδίκηση.

House Targaryen – AEK

Κάποτε ήταν ο οίκος που όλοι θαύμαζαν, αλλά τώρα είναι σαν πρόσφυγας χωρίς παλάτι ή χρήματα, αναζητώντας ξένους επενδυτές. Τους χαρακτηρίζει η αγάπη για ιπτάμενα όντα με πολλά κεφάλια (αετούς, δράκους κτλ.).

  • Daenerys = Ντέμης Νικολαΐδης: Παρ’ όλο το κυνήγι που δέχτηκε, συνεχίζει να προσπαθεί να σώσει τον ιστορικό οίκο και να επανακτήσει τον θρόνο.
  • Viserys = Αδαμίδης: Με μεγάλες φιλοδοξίες και πολλά λόγια, αλλά στο τέλος γίνεται περίγελος.
  • Dothraki = Ορίτζιναλ: Πιστοί μέχρι θανάτου, που ακολουθούν τον Khal Drogo Χατζηχρήστο, αν και συχνά προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό.
  • Ser Barristan Selmy = Τραΐανός Δέλλας: Περήφανος και αλύγιστος, αλλά τα χρόνια τον βαραίνουν.
  • Ser Jorah Mormont = Λυμπερόπουλος: Εκδιώχθηκε από το σπίτι του και τελικά έγινε ο πιο πιστός υπηρέτης της Daenerys.